Tarih: 16 Kasım 2017 Perşembe
Saat: 10.00 - 12.15
Yer:
Kontenjan: 20 Kişi
Özet:
Ana-babalık uygulamalarının çocuklar üzerinde farklı etkileri vardır. Hangi uygulamaların olumlu, hangilerinin olumsuz sonuçlar ile ilişkili olduğuna karar vermek kolay değildir. Alan özelinde sosyalleştirme yaklaşımına göre anne baba çocuk etkileşimleri ana babanın hedefleri ve çocuğun ihtiyaçları doğrultusunda farklı alanlarda gerçekleşir. Her alan çocuğun farklı bir ihtiyacına karşılık gelmektedir (korunma, disiplin, öğrenme, oyun, grup katılımı) ve o ihtiyaca uygun ana babalık uygulamaları yine bu yaklaşımda belirtilmiştir. Etkili ana babalığın ortaya çıkması ana babaların hedefleri ile çocuğun ihtiyaçlarının örtüşmesine bağlıdır. Bu çalıştay kapsamında alan özelinde sosyalleştirme yaklaşımı tanıtılacak ve bu yaklaşım üzerinden hikayelendirme (narrative coding) yöntemi kullanılarak çocuklarda değer kazanımının nasıl ölçüldüğü konusunda bilgilendirme yapılacaktır.
Anahtar Kelimeler: Alan özelinde sosyalleştirme, etkili ana-babalık, değer kazanımı, hikayelendirme
Tarih: 16 Kasım 2017 Perşembe
Saat: 13.30 - 15.30
Yer:
Kontenjan: 20 Kişi
Özet:
Erken çocukluk döneminde tekrarlayan bir şekilde yaşanan ihmal/istismar çocukların duygusal, sosyal, bilişsel, fiziksel gelişimlerini olumsuz etkiler. Çocuklar içinde oldukları ‘anormal’ koşullara şok, hissizleşme, içe dönme, sessizleşme, aşırı tedirgin ya da aşırı hareketli olma, yoğun kaygı, korku dolu olmak gibi ‘normal’ tepkiler verirler. Bilişsel kapasiteleri yetişkinlerden farklı olan çocuklar, travmatize edici yaşantıları üzerine konuşamazlar. İçsel çatışmalarını, duygularını sözcüklere dökemezler. Dile gelemeyen duygu ve düşünceler dolaylı olarak dışa vurulurlar: tekrarlayan bir şekilde yeniden canlandırma, rahatsız eden görsel imajlar, saldırgan davranışlar ya da gerileme en sık görülen dolaylı dışa vurumlardandır. Çocuklar hissettikleri ruhsal acılara bilinç-dışı bir çözüm olarak şiddete yönelebilmektedirler.
Gelişimsel travmaya maruz kalmış çocuklarla güvene dayalı profesyonel bir ilişkinin kurulması, çocuğun işlevsel ve olumlu bir destek ağı oluşturarak kişisel dayanıklılığının güçlenmesine ve yaşadığı travma nedeniyle duygularını düzenleyemeyen çocuğun “duygularını düzenleme” becerilerini geliştirerek, hayata tutunmasına katkı sağlar. Geleneksel psikolojik müdahalelerin erken çocukluk döneminde yaşanan olumsuz deneyimlerin neden olduğu olumsuz “içsel çalışma modellerini” değiştirmekte yetersiz kaldığı görülmektedir. Bu çalıştayda, bağlanma odaklı terapötik müdahale kuramsal arka planı ve uygulamadan örneklerle interaktif bir şekilde ele alınacaktır.
Anahtar Kelimeler: Gelişimsel travma, bağlanma odaklı terapötik müdahale